jeudi 6 janvier 2022

Lista romana Zvjezdanih staza

Ovaj članak daje pregled romana s pričama koje se događaju u izmišljenom svemiru Zvjezdanih staza. Pojavili su se na engleskom u najmanje 700 tomova. Dio je objavljen i na njemačkom, francuskom i drugim jezicima.


Veliki dio priče prilagođava likove, lokacije i druge elemente radnje filmova i TV serija. Jedan dio prepričava filmove ili epizode TV serija iz Star Trek. Priče ne spadaju u službeni kanon televizijskih serija i filmova.


Lista uzima u obzir romane i antologije bez obzira na to kako su nastali i stoga uključuje i tomove koji nisu štampani već samo objavljeni kao e-knjige. Lista se fokusira na prve publikacije izdavača knjiga na engleskom i njemačkom jeziku i ne uključuje antologije knjiga koje su već objavljene. Preštampanja i nove publikacije se uzimaju u obzir samo u onim slučajevima u kojima se pojavljuju pod drugim naslovom, pod naslovom serije ili u izmijenjenom prijevodu.


Romani i kratke priče predstavljaju važan dio fikcije Zvjezdanih staza u okviru merchandisinga, a nekoliko romana stavljeno je na listu bestselera New York Timesa. Američki časopis Cinefantastique je 1994. godine objavio da je broj primjeraka romana o Zvjezdanim stazama prodat širom svijeta na najmanje 30 miliona.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

ኔፓል የመድብለ ባህላ

 ኔፓል የመድብለ ባህላዊ፣ ቋንቋ ተናጋሪ እና ዓለማዊ መንግስት ተደርጋ ትቆጠራለች። ትንሽ ግዛት ብትሆንም፣ ከግዙፉ ጎረቤቶቿ ጋር ስትነፃፀር፣ ሀገሪቱ ሰፊና ልዩ ልዩ ግዛቶች አሏት፤ እነዚህም የተራራ እርጥበታማ ከሆነው የጫ...